Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Τι θα φέρει στις βαλίτσες της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ



Από την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο
Από την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Ως πολύ θετική κρίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου την επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, ενώ η πολιτική ερμηνεία της «επίθεσης φιλίας» τόσο από τις πρόσφατες δηλώσεις της («ματώνει η καρδιά μου») όσο και από το ταξίδι στην Αθήνα ερμηνεύονται ως ανησυχία του Βερολίνου για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα εν όψει της οριστικοποίησης των νέων σκληρών μέτρων.

Η άφιξη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ενδέχεται να αποτελεί και προάγγελο θετικών εξελίξεων για τη χώρα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18-19 Οκτωβρίου).

Όπως αναφέρουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι πριν από την Τρίτη θα έχει οριστικοποιηθεί και η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Την παραμονή της επίσκεψης Μέρκελ, άλλωστε, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα, και οι ίδιες πηγές απέκλειαν σχεδόν κατηγορηματικά να διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες μια ατζέντα που θα μπορούσε να δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα στις επίσημες συζητήσεις του Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο.

Στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων Σαμαρά - Μέρκελ θα βρεθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, παράλληλα με το αίτημα της διετούς επιμήκυνσης και το θέμα της διακράτησης έως το 2020 των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2016.

Από την πλευρά του πρωθυπουργού, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στις διμερείς συζητήσεις θα τεθεί και το ενδεχόμενο να γίνει απευθείας από τους μηχανισμούς στήριξης η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως εξετάζεται για την Ισπανία, ώστε τα σχετικά ποσά να μην προστεθούν στο ελληνικό χρέος. Η ίδια είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ζητήσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

«Τι δουλειά έχει στο στόμα του λύκου;»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση του γερμανικού Spiegel, στην οποία αναφέρεται ότι τίποτα δεν είναι φυσιολογικό όταν η Μέρκελ επισκέπτεται τη δεδομένη χρονική στιγμή την Αθήνα.

Και αυτό γιατί η καγκελάριος έρχεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο της ευρωκρίσης ή κατά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, «στο στόμα του λύκου», λόγω της εικόνας που έχει στην ελληνική κοινή γνώμη.

Ως εκ τούτου και η ίδια η Μέρκελ γνωρίζει, σύμφωνα με το Spiegel, ότι η επίσκεψή της στην Αθήνα είναι κάθε άλλο παρά φυσιολογική. «Εδώ και καιρό οι σύμβουλοί της σκέπτονταν εάν θα έπρεπε να γίνει αυτό το ταξίδι, και αν ναι, πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή. (...) Τώρα λοιπόν η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα πως η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει τους Έλληνες. 'Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί εντός της ευρωζώνης' δήλωσε άλλωστε και ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.(...) Μετά τις αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί κατά καιρούς για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η καγκελάριος είναι στο μεταξύ αποφασισμένη να κρατήσει τους Έλληνες στην ευρωζώνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάγνωση της Die Welt που σημειώνει ότι με την κίνησή της αυτή, η Μέρκελ ευελπιστεί να βάλει οριστικά τέλος στη συζήτηση περί εξόδου. Η επίσκεψή της έρχεται να υπογραμμίσει την αλλαγή της στάσης της καθώς και η ίδια «έπαιζε» με τα σενάρια εκπαραθύρωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα, όπως σημειώνουν Γερμανοί αναλυτές, και με δεδομένες τις διαφωνίες εντός της τρόικας -οι οποίες καθυστερούν την σύνταξη της τελικής αξιολόγησης για την Ελλάδα και η οποία σε κάθε περίπτωση θα καταδεικνύει σοβαρές καθυστερήσεις και παραλείψεις- η επίσκεψη της Μέρκελ τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια που θέλουν την καγκελάριο να προκρίνει μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου