Η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο Capital+Vision, που οργανώνει το ελληνογερμανικό επιμελητήριο στην Αθήνα, ο Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας και εντεταλμένος της Γερμανίδας καγκελαρίου για ζητήματα διμερούς συνεργασίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Χρειάζεται θάρρος, τόλμη και αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών που έχουν εφαρμοσθεί σε άλλες χώρες με επιτυχία» συνέχισε ο κ. Φούχτελ και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ίδιας της Γερμανίας που στις αρχές της δεκαετίας του 2000 αντιμετώπισε έντονο πρόβλημα ανεργίας.
«Αναζητήσαμε επιτυχημένα μοντέλα στις σκανδιναβικές χώρες και στη Μεγάλη Βρετανία, εφαρμόσαμε τολμηρές λύσεις και σήμερα το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία δεν υπερβαίνει το 4%» τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Αναφερόμενος εν συνεχεία στα χαρακτηριστικά της ανεργίας στην Ελλάδα, είπε ότι οι άνεργοι κατά το μεγαλύτερο μέρος είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Έχουμε πολλούς στρατηγούς και λίγους στρατιώτες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και αξιοποίηση της συνεργασίας των πόλεων Ελλάδας-Γερμανίας για την εφαρμογή προγραμμάτων μαθητείας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κ. Φούχτελ στάθηκε ιδιαίτερα στα αποτελέσματα της συνεργασίας του με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και στην αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για άμεση ανάληψη δράσεων από τους Δήμους, ενώ υπογράμμισε ότι θα μεταφέρει την αλλαγή του κλίματος που διαπιστώνει στην επόμενη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ.
«Με τον κ. Στυλιανίδη έχουμε περάσει από την θεωρία στην πράξη» ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών του έχει δώσει ήδη ένα σχέδιο 10 σημείων που μπορεί να αποτελέσει τη βάση συγκεκριμένων δράσεων. «Πιστεύω ότι η συνεργασία μου με τον κ. Στυλιανίδη άνοιξε τις πόρτες» υποστήριξε.
Στα θέματα της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, τόνισε ότι οι αδελφοποιήσεις των Δήμων δεν θα πρέπει να γίνονται συμβατικά αλλά να επιδιώκονται αδελφοποιήσεις μεταξύ πόλεων που επικρατούν ανάλογες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της λειτουργίας των ΟΤΑ, ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι ο εξορθολογισμός του πλαισίου της λειτουργίας των Οργανισμών αυτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την προσέλκυση επενδύσεων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρέπει να αλλάξει και ο συμβατικός τρόπος με τον οποίο γίνονται οι αδελφοποιήσεις των πόλεων και στο εξής να εξετάζεται η ομοιότητα των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούν.
Ο κ. Φούχτελ εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξουν σύντομα θετικά αποτελέσματα με τη μεταφορά τεχνολογίας τρίτης γενιάς σε δράσεις, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων. Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε, όπως είπε, με επιτυχία στις πόλεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μετά την επανένωση της χώρας.
Αναφερόμενος τέλος σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία ενδιαφέρεται να απορροφήσει το πλέον αξιόλογο επιστημονικό και στελεχικό δυναμικό της Ελλάδας ο κ. Φούχτελ τα χαρακτήρισε «κακόβουλα» και τόνισε ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που είναι, όπως τόνισε, «μια συνοριακή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου