Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ένα ελληνικό τραπεζικό success story αποκαλύπτεται σήμερα

Μεταφράζουμε από σημερινό άρθρο του REUTERS :


ΑΘΗΝΑ , 28 Φεβ. ( Reuters ) - Η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα στην Ελλάδα Eurobank έχασε 1,15 δισ. ευρώ πέρυσι , πληγωμένη από προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και από εφάπαξ έξοδα , που συμπεριλαμβάνουν το κόστος της εθελουσίας εξόδου .

Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια σε ζημιές από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσα σε μια βαθιά ύφεση .

Η ανεργία ρεκόρ 28 τοις εκατό έχει καταστήσει δύσκολο για τους δανειολήπτες να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους , αναγκάζοντας τις τράπεζες να σχηματίζουν προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις , αν και ο ρυθμός αύξησης των επισφαλειών επιβραδύνεται .

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ( NPLs ) βρίσκονται στο επίκεντρο του ελέγχου υγείας που κάνει η κεντρική τράπεζα της χώρας για να εκτιμήσει αν οι μεγάλεςς ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσουν ζημιές από την περαιτέρω επιδείνωση της δανειοληπτικής αξιοπιστίας
.
Η Eurobank , που κατά 95 τοις εκατό ανήκει στο ταμείο διάσωσης των τραπεζών (ΤΧΣ) στην Ελλάδα , ανέφερε ότι οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά σε 660 εκατομμύρια ευρώ, καθώς το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στο 29,4 τοις εκατό σύμφωνα με τα λογιστικά της βιβλία από 27,7 τοις εκατό κατά την περίοδο του προηγούμενου τριμήνου .

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε τις προβλέψεις της για την αύξηση του ποσοστού κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της κατά 130 μονάδες βάσης στο 50,1 τοις εκατό .

« Προχωρήσαμε στην περαιτέρω εκκαθάριση και την ενίσχυση του ισολογισμού μας με την βοήθεια μίας συντηρητικής πολιτικής προβλέψεων ", δήλωσε ο Διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου .

Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας , τα μη - εξυπηρετούμενα δάνεια που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες ανήλθαν στο 31,2 τοις εκατό του συνολικού χαρτοφυλακίου των δανείων τους στο τέλος του τρίτου τριμήνου του περασμένου έτους από 29,3 τοις εκατό στο τέλος του πρώτου εξαμήνου .

Η Eurobank , που προετοιμάζεται για την επιστροφή της στην ιδιωτική ιδιοκτησία , ανακοίνωσε ότι τα καθαρά έσοδα της από τόκους αυξήθηκαν κατά 16 τοις εκατό σε
 RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου