Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Γιούνκερ: Ετοιμοι για ανάληψη δράσης μαζί με την ΕΚΤ

Γιούνκερ: Ετοιμοι για ανάληψη δράσης μαζί με την ΕΚΤ







Έτοιμη να ενεργήσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ, ενεργοποιώντας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Λε Φιγκαρό ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει: «Έχουμε φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Απομένει να ορίσουμε το ρυθμό και τα όρια. Θα δράσουμε μαζί με την ΕΚΤ, χωρίς να θίξουμε την ανεξαρτησία της. Και όταν λέω «εμείς» εννοώ το ταμείο διάσωσης ΕΤΧΣ, δηλαδή τις 17 κυβερνήσεις» των χωρών-μελών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Πρόσθεσε πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν παρακολουθώντας τις αγορές κατά τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας πως δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Σημείωσε πάντως ότι τα ισπανικά επιτόκια έχουν υποχωρήσει μετά τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Εκτοτε έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για λήψη τολμηρών μέτρων από πλευράς ΕΚΤ σε μία απώτερη προσπάθεια να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας κατέρριπταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ωστόσο, μετά από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ περί ανάληψης δράσης αλλά και των διαβεβαιώσεων κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών ότι θα προστατεύσουν την Ευρωζώνη αποκλιμακώθηκαν.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γερμανική κυβέρνηση τονιζόταν πως η καγκαλάριος ‘Αγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πως θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να προστατευθεί η Ευρωζώνη και να εφαρμοστούν γρήγορα οι αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ. Μεταξύ άλλων είχε αποφασιστεί η δυνατότητα απευθείας προσφυγής τραπεζών στο μηχανισμό στήριξης για την ανακεφαλαιοποίησή τους, χωρίς δηλαδή να επιβαρύνεται πλέον το δημόσιο χρέος της χώρας στην οποία εδρεύουν αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα. Είχε αποφασιστεί ακόμη η δυνατότητα παρέμβασης του ίδιου μηχανισμού για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων.
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η κ. Μέρκελ κάλεσε το Μάριο Μόντι να επισκεφθεί το Βερολίνο το δεύτερο 15μερο του Αυγούστου.
Ανάλογη κοινή δήλωση είχαν κάνει την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δίνοντας ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και στο ευρώ [EUR=X] .
TSANTIRI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου