Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Στενό μαρκάρισμα στη Ρωσία από τους G8 – Η μια χώρα μετά την άλλη αποσύρει τη συμμετοχή της στις προσεχείς συναντήσεις

G8
Το χαρτί… των G8 παίζουν οι μεγάλες δυνάμεις, προκειμένου να πιέσουν τη Μόσχα να μεταβάλλει τη θέση της στο θέμα της Ουκρανίας. Πιο συγκεκριμένα, από το πρωί της Κυριακής και έπειτα από συνεννόηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, η μια μετά την άλλη χώρα από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου δηλώνουν ότι θα «απέχουν» από τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη συνάντηση των G8 τον Ιούνιο στο Σότσι.

Πιο συγκεκριμένα, την αρχή έκανε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που ξεκινούν τις προσεχείς ημέρες.
Στη συνέχεια, ακολούθησε, κατόπιν επικοινωνίας με τον Μπαράκ Ομπάμα, η δήλωση του πρωθυπουργού του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ ο οποίος προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή του στη σύνοδο.
Τώρα και η Γαλλία όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αποφάσισε να «αναστείλει» τη συμμετοχή της στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες. Η απόφαση ελήφθη, όπως τονίζεται μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων μεταξύ του προέδρου, Φρανσουά Ολάντ και του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς. Σημειώνεται ότι λίγη ώρα νωρίτερα ο κ.Ολάντ είχε επίσης συνομιλία με τον κ. Ομπάμα.
Με τη σειρά του και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται και η συμμετοχή της χώρας του στις προπαρασκευαστικές εργασίες της G8 του Σότσι.
«Η Βρετανία συμπορεύεται με τις άλλες χώρες της G8 αυτήν την εβδομάδα αναστέλλοντας τη συνεργασία μας υπό την αιγίδα της G8, της οποίας η Ρωσία έχει φέτος την προεδρία, περιλαμβανομένων των συναντήσεων αυτής της εβδομάδας για την προετοιμασία της Συνόδου της G8 και έπειτα θα διατηρήσουμε αυτήν την προσέγγιση για τις επόμενες συναντήσεις της G8 που εξετάζονται» ανακοίνωσε σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο Sky News ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.
«Είναι απαραίτητο να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις» προσέθεσε και τόνισε πως «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έχουν παραβιαστεί και αυτός δε μπορεί να είναι ο τρόπος για να χειρίζεται κανείς τις διεθνείς σχέσεις» συνέχισε ο ίδιος.
Κάλεσε δε τη Ρωσία «σκεφθεί σοβαρά» την ενιαία διπλωματική και ειρηνική απάντηση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις ενέργειές της και σημείωσε πως «Οι αποφάσεις για το μέλλον εξαρτώνται απ’ ό,τι θα συμβεί στις επόμενες ημέρες…Όμως πρέπει να αντιδράσουμε με μια πολύ ενωμένη διπλωματική απάντηση, όχι μόνο εκ μέρους του δυτικού κόσμου αλλά επίσης εκ μέρους πολλών άλλων χωρών στον κόσμο, και η Ρωσία πρέπει να το σκεφθεί σοβαρά» κατέληξε ο Χέιγκ.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, διεμήνυσε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ότι κανένας υπουργός της κυβέρνησής του δεν θα παρευρεθεί στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι. «Λόγω της σοβαρής κατάστασης στην Ουκρανία, ο (υπουργός Εξωτερικών) Ουίλιαμ Χέιγκ και εγώ πιστεύουμε ότι θα ήταν εσφαλμένο υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου να παρευρεθούν στους Παραολυμπιακούς του Σότσι», γράφει χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία, που το τελευταίο διάστημα έχει συσφίξει τις σχέσεις της με την Ρωσία αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποφάσεις των χωρών μελών της G8, αν και υπεβλήθησαν σχετικά ερωτήματα στους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους.
Από την πλευρά της, η Ιταλία κάλεσε τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε μια εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να δηλώσει αν θα συμμετάσχει ή όχι στις προετοιμασίες για τη σύνοδο της G8 στο Σότσι. Η ιταλική κυβέρνηση χαρακτηρίζει μια πιθανή εισβολή ως μια ενέργεια «εντελώς απαράδεκτη», ενώ τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις εξελίξεις στη χερσόνησο της Κριμαίας.
«Η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει τα πιεστικά αιτήματα της διεθνούς κοινότητας να τύχει σεβασμού η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι σε γραπτή ανακοίνωση.
«Οποιαδήποτε παραβίαση των αρχών αυτών θα είναι εντελώς απαράδεκτη για την Ιταλία», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 http://www.paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου