Άλλα άκουγαν οι επικεφαλής της Τρόικας πριν από μερικές εβδομάδες, άλλα τους διαβεβαίωνε ο υπουργός Οικονομικών τη περασμένη Πέμπτη και άλλα είδαν, διάβασαν και άκουσαν τις τελευταίες 48 ώρες, με αποτέλεσμα από τη μια να αισθάνονται αμήχανα κι από την άλλη να επανεξετάζουν τη στάση που θα κρατήσουν εφεξής.
Η διαφαινόμενη κόμπλα, όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από ένα καλοκαίρι όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε διώξει τον κ. Τόμσεν και τους υπόλοιπους για να διαπραγματευθεί με τους προϊσταμένους τους, με τη γνωστή συνέχεια και τα μέτρα που ακολούθησαν, φαίνεται ότι προβληματίζει σφόδρα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που όπως φαίνεται καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες να μεταφέρει το μήνυμα του αδιεξόδου στις συσκέψεις των πολιτικών Αρχηγών.
Από το πρωί της Δευτέρας είχε φανεί, άλλωστε, ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν τελείως ξαφνικά οι επικεφαλής της Τρόικας ζήτησαν συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες του επεσήμαναν ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό μακροοικονομικό πρόγραμμα, προβλέποντας αυτό που θα γινόταν λίγες ώρες αργότερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη πραγματικότητα, αν και ο κ. Στουρνάρας δήλωσε μετά από τη σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών ότι η Τρόικα θα περιμένει στην Αθήνα όσο πρέπει, οι κ.κ. Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ έχουν καταστήσει σαφές στην ελληνική πλευρά, ότι εάν δεν ξεκαθαρίσει το ζήτημα μέσα στις επόμενες 10 ή το πολύ 15 ημέρες, τότε δεν έχουν λόγο να παραμένουν στη χώρα μας και θα αναχωρήσουν για να επιστρέψουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσουν στην Έκθεση αξιολόγησης.
Ωστόσο, μια τέτοια προοπτική κάθε άλλο παρά ενθουσιάζει τον υπουργό Οικονομικών, καθώς εκτιμά ότι σε μια τέτοια περίπτωση το κλίμα θα επιβαρυνθεί ιδιαιτέρως και δεν θα διευκολύνει ούτε τη διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο για την επιμήκυνση. Γι' αυτό άλλωστε ο Γιάννης Στουρνάρας βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε με νόημα ότι οι επιλογές της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να ακυρώνουν τη διαπραγματευτική μας θέση ούτε και τη θέση μας στο ευρώ, προκαλώντας σύμφωνα με πληροφορίες «παγωμάρα» στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ, όπου είχαν άλλη εντύπωση για το πώς αντιλαμβάνεται το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου τη θέση ότι πρώτα πρέπει να διαπραγματευθούμε και μετά να συζητήσουμε για τα όποια μέτρα.
Η ουσία είναι ότι μέχρι την επόμενη συνάντηση των πολιτικών Αρχηγών το οικονομικό επιτελείο έχει «δεμένα» τα χέρια ως προς την επεξεργασία του σχεδίου των περικοπών, καθώς βασικές επιλογές που έχουν τεθεί υπόψιν των κομμάτων έχουν δεχθεί «κόκκινη» κάρτα, χωρίς να έχουν παρουσιαστεί ισοδύναμα μέτρα, με αποτέλεσμα το πακέτο των 11,5 δις ευρώ να έχει «τρύπες».
Έτσι αν και τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν κατ' αρχήν στην ανάγκη επέκτασης του Ενιαίου Μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, στις λελογισμένες περικοπές σε εφάπαξ και επικουρικές αλλά και στην υιοθέτηση εισοδηματικών- περιουσιακών κριτηρίων για τη καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων, το βέτο στις εισηγήσεις για επιβολή πλαφόν στις συντάξεις, για περικοπές πάνω από τα 1.400 ευρώ, για «ψαλίδι» στις κατώτερες συντάξεις και πολύ περισσότερο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ακυρώνουν στη πράξη το σχέδιο των 11,5 δις ευρώ.
irfimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου