Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα μέτρα αναμένεται να παρουσιάσει ο Ραχόι την επαύριο των διαδηλώσεων



«Δεν μας εκπροσωπούν» γράφει το πλακάτ διαδηλωτή με στόχο το ισπανικό κοινοβούλιο την Τρίτη
«Δεν μας εκπροσωπούν» γράφει το πλακάτ διαδηλωτή με στόχο το ισπανικό κοινοβούλιο την Τρίτη   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Ads by Google
Μαδρίτη
Δραστικές περικοπές -επιπλέον του πακέτου λιτότητας «μαμούθ» που έχει ήδη δρομολογήσει- αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη η ισπανική κυβέρνηση, μετά τις επεισοδιακές διαδηλώσεις στη Μαδρίτη για δύο ημέρες γύρω από το Κοινοβούλιο.

«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, και ξέρουμε ότι απαιτούνται θυσίες από ολόκληρη την ισπανική κοινωνία» ανέφερε ο Ραχόι, η κυβέρνηση του οποίου προσπαθεί να προλάβει την «ταπείνωση» της επιβολής όρων από τις Βρυξέλλες για ευρωπαϊκές κινήσεις στήριξης της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι μεταρρυθμίσεις που πρόκειται προτείνει η ισπανική κυβέρνηση είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μια νέα επιτροπή εποπτείας, όπως έχουν προτείνει οι Βρυξέλλες, περιορισμούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση, νέους φόρους για τις εκπομπές ρύπων και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και εξάλειψη ορισμένων φορολογικών απαλλαγών.

Το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα συνεχιστεί και το 2013, δήλωσαν πηγές των συνδικαλιστικών φορέων.

Η Μαδρίτη θεωρείται ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για τους όρους υπό τους οποίους θα μπορεί να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ με στόχο να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στα ισπανικά ομόλογα.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο ισπανός πρωθυπουργός να ζητήσει το πακέτο βοηθείας είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων να ξεπεράσει το 6% για πρώτη φορά εδώ και μία εβδομάδα.

Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται πλέον στο κέντρο της κρίσης, οι επενδυτές φοβούνται ότι η Μαδρίτη δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τον έλεγχο των οικονομικών και ότι ο Ραχόι δεν διαθέτει το πολιτικό σθένος ώστε να πάρει αντιλαϊκά μέτρα, αναφέρει το Ρόιτερς.

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία στοιχεία για την ισπανική οικονομία βάζουν ερωτηματικά στο εάν η Ισπανία πρόκειται να πιάσει το στόχο για έλλειμμα του 6,3% του ΑΕΠ φέτος -ενώ την Τετάρτη η ΕΚΤ δήλωσε ότι η οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται σημαντικά κατά το τρίτο τρίμηνο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου