Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Με κρυπτογράφηση της Wikipedia απειλεί ο ιδρυτής της




Τι δήλωσε ο Τζίμι Γουέιλς, ιδρυτής της Wikipedia
Στο στρατόπεδο αυτών που αντιστέκονται στο προτεινόμενο Communications Data Bill της βρετανικής κυβέρνησης τάχθηκε ο Τζίμι Γουέιλς, ιδρυτής της Wikipedia, ο οποίος απειλεί με κρυπτογράφηση της online εγκυκλοπαίδειας εάν περάσει και τεθεί εν ενεργεία το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Οι οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων του πολίτη στη Μ. Βρετανία έχουν τεθεί σε "θέσεις μάχης", καθώς, σύμφωνα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι βρετανικοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) θα πρέπει να κρατούν αρχεία πάνω σε κάθε ιστοσελίδα που επισκέπτονται οι πελάτες τους για ένα διάστημα 12 μηνών.
Όπως δήλωσε ο Γουέιλς, απευθυνόμενος στους Βρετανούς βουλευτές, "εάν δούμε ότι ιο βρετανικοί ISP καταγράφουν κάθε σελίδα που επισκέπτεται κανείς ενώ διαβάζει τη Wikipedia, είμαι βέβαιος πως θα προβούμε άμεσα σε κρυπτογράφηση κάθε επικοινωνίας με τη Μ. Βρετανία, έτσι ώστε οι τοπικοί ISP να μπορούν να δουν μόνο ότι υπάρχει επικοινωνία με τη Wikipedia, όχι το τι ακριβώς βλέπει ο χρήστης.
Τέτοιου είδους αντίδραση από πλευράς μας δεν είναι καθόλου δύσκολη. Δεν το έχουμε κάνει ως τώρα, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος ή απειλή προς τους πελάτες μας, αλλά είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι στα αλήθεια θα μπορούσαμε να κάνουμε, σίγουρα".
Ο Γουέιλς προχώρησε σε έντονη πολεμική κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι πρόκειται για μία προσπάθεια να "χακαριστούν" τα διαδικτυακά κινήματα πολιτών, και ότι κάτι τέτοιο δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνει μία "πολιτισμένη δημοκρατία", προσθέτοντας πως θα περίμενε κάτι τέτοιο από χώρες σαν το Ιράν ή την Κίνα.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει γίνει στόχος έντονων επικρίσεων, καθώς πέρα από τους προβληματισμούς που δημιουργεί η παρακολούθηση της δραστηριότητας των χρηστών του Ίντερνετ σε τέτοιο βαθμό, υπάρχουν ανησυχίες πως τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια χάκερ ή κυβερνοεγκληματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου