Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Η Μέρκελ θα καθυστερήσει την τραπεζική ένωση έως τα τέλη του 2013, λέει ο Στάινμπρουκ



«Η γερμανική κυβέρνηση με αυτήν επικεφαλής θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η τραπεζική ένωση θα αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, λέει ο Στάινμπρουκ
«Η γερμανική κυβέρνηση με αυτήν επικεφαλής θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η τραπεζική ένωση θα αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, λέει ο Στάινμπρουκ   (Φωτογραφία:  Reuters )
Επίθεση στην Ανγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε ο σοσιαλδημοκράτης αντιπαλός της για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ σχετικά με την τακτική της στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Ο Στάινμπρουκ κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι έβαλε εμπόδια στην τραπεζική ένωση, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει τις πιθανότητές της να επανεκλεγεί.

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο Deutschlandfunk, είπε ότι η Μέρκελ έχει προσωπικό συμφέρον να αναβάλει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μέχρι και μετά τις γερμανικές εκλογές που προβλέπεται να γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2013.

«Η γερμανική κυβέρνηση με αυτήν επικεφαλής θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η τραπεζική ένωση θα αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, ώστε να μην βρεθεί σε μια αντιδημοφιλή κατάσταση στη Γερμανία, η οποία θα έβλεπε την απευθείας αναδιάρθρωση των τραπεζών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας να συστήσουν εντός του 2013 ένα μηχανισμό επίβλεψης των τραπεζών της ευρωζώνης, ο οποίος θεωρείται αναγκαίο εργαλείο στη στρατηγική εξόδου από την κρίση.

Ο μηχανισμός αυτός, το πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση, θεωρείται κρίσιμης σημασίας δεδομένου ότι αποτελεί τον όρο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με βάση ένα γαλλογερμανικό συμβιβασμό: ο μηχανισμός θα συγκροτηθεί το 2013, όπως επιθυμούσε η Γαλλία, αλλά σταδιακά, κατά την επιθυμία της Γερμανίας.

Ο Στάινμπρουκ προτείνει εδώ και μερικές εβδομάδες ένα άλλο σύστημα με βάση το οποίο οι ίδιες οι τράπεζες θα συγκροτούσαν, με δικά τους μέσα, ένα ταμείο που θα τις στήριζε εφόσον το χρειάζονταν.

«Αυτοί που συνέβαλαν περισσότερο στο ξέσπασμα της κρίσης πρέπει να συμβάλουν κυρίως στη επίλυση των προβλημάτων και στη χρηματοδότηση της λύσης. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή οι φορολογούμενοι» υποστήριξε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου