Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Κάμερον: "Η Ελλάδα δέχεται πίεση από την λαθρομετανάστευση"



Κάμερον: "Η Ελλάδα δέχεται πίεση από την λαθρομετανάστευση"


Στην ενημέρωση που έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο Βρετανικό κοινοβούλιο για την συμμετοχή του στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ρωτήθηκε από τον βουλευτή των εργατικών Κιθ Βάζ για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το θέμα αυτό ασκεί πίεση στην Ελλάδα, ενώ επεσήμανε πως πάγια πολιτική της Βρετανίας είναι να στηρίζει οργανισμούς με έργο την αντιμετώπιση στου θέματος, όπως η   Frontex. Παρόλα αυτά τόνισε ότι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης δέχονται μεγαλύτερη πίεση από τους λαθρομετανάστες.

Η ακριβής ερώτηση και απάντηση έχει ως εξής:

Κιθ Βαζ: Συζητήθηκε καθόλου το θέμα των μεταναστών είτε στην σύνοδο,  είτε στο περιθώριο της συνόδου,  σχετικά με το μεγάλο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα; Όπως γνωρίζει ο πρωθυπουργός πέρυσι από την Τουρκία στην Ελλάδα πέρασαν 100.000 λαθρομετανάστες.  Φέτος 100.000 Σύριοι έχουν μετακινηθεί στην Τουρκία. Είστε διατεθειμένος κύριε πρωθυπουργέ να συνεφέρετε, να συμβάλλετε με επιπλέον ομάδες άμεσης επέμβασης στα σύνορα Ελλάδος - Τουρκίας  ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση;

Ντείβιντ Κάμερον: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,  έθεσε το ζήτημα αυτό το οποίο ξεκάθαρα ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε η θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους οργανισμούς που αντιμετωπίζουν τα θέματα αυτά, όπως είναι η Frontex. Αν υπάρξει πίεση για μεγαλύτερη συμμετοχή από την μεριά μας,  θα το εξετάσουμε. Παρόλα αυτά θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, είναι αυτές που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από αιτήσεις για άσυλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου