Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ένα βήμα προ της ολοκλήρωσης η διαπραγμάτευση για τα μέτρα




Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός ενημέρωσε το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά ότι η τρόικα υπαναχώρησε σε ορισμένες αξιώσεις της για τα εργασιακά και ότι το Eurogroup Working Group θα ενημερωθεί πως το πακέτο έκλεισε. 
Την Πέμπτη ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου θα ενημερώσει το Eurogroup Working Group ότι το πακέτο έκλεισε είπε.
Παρ' όλα αυτά, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε δηλώσεις του από το Βερολίνο, άφησε να αννοηθεί ότι κάποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. «Καταλαβαίνω ότι έχει υπάρξει πρόοδος αλλά μένουν άκομη σημεία που πρέπει να οριστικοποιηθούν και δεν ξέρω τίποτα περισσότερο από αυτά» είπε ο κ. Ντράγκι.
Στην διευκρίνιση ότι «η Ελλάδα και η τρόικα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά κάποια ελάχιστα ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα πριν οι δύο πλευρές συνάψουν συμφωνία», προχώρησε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Κ.Μαρτίν.
Αλλά και το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά εκκρεμούν ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν ώστε να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται σχετικά με τις πολιτικές που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα επίμαχα σημεία στα εργασιακά


Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε στη Βουλή ότι η τρόικα υποχώρησε στον χρόνο προειδοποίησης για απόλυση, προκειμένου να δοθεί μειωμένη αποζημίωση, αυξάνοντάς τον κατά έναν μήνα από την αρχική της πρόταση, δηλαδή από τους 3 στους 4 μήνες.
Συγκεκριμένα, στις αποζημιώσεις απόλυσης μέχρι τα 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη αντιστοιχούν 12 μισθοί. Από τα 16 έτη και μετά η αποζημίωση αυξάνεται κατά ένα μισθό με πλαφόν τα 2.000 ευρώ. Η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν το επιπλέον ποσό αποζημίωσης μετά τα 16 έτη να καθορίζεται στη βάση του κατώτατου μισθού. 
Η πρόταση Βρούτση στην τρόικα, την οποία απέστειλε και στους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε: «Για τους εργαζόμενους που σήμερα έχουν υπερβεί ήδη τα 16 έτη προϋπηρεσίας, η τρόικα πρότεινε πρόσθετη αποζημίωση (πάνω από τους 12 μήνες) που θα φτάνει μέχρι τους 6 κατώτατους μισθούς. Αντιπροτείναμε να διατηρηθεί το ίδιο σύστημα υπολογισμού αποζημίωσης για τους «παλαιούς» εργαζόμενους με οροφή, όμως, μισθό αποζημίωσης τις 3.000, 2.500 και 2.000 εναλλακτικά και περιμένει την αντιπρόταση».
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τα μέτρα θα έρθουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος σε δύο νομοσχέδια, ενώ η συζήτηση και η ψήφισή τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και την 12 Νοεμβρίου.
Το απόγευμα κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν για τα εργασιακά ότι αποκρυσταλλώθηκε ο βασικός κορμός στη βάση των ζητημάτων που αποτελούσαν κόκκινες γραμμές για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Μέσα στις επόμενες ώρες θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.
Οι δηλώσεις Στουρνάρα
Μετά τις σημερινές εξελίξεις με την τρόικα η διαφορά είναι περί όνου σκιάς, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κατάργηση της εγγυημένης συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ και λιμένες, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε πως η κυβέρνηση διεξάγει σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα επικαλούμενος τα σημερινά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας από το EFSF «ακόμα φθηνότερα και από την Αυστρία», την εξασφάλιση της επιμήκυνσης με λήψη μέτρων 13,5 δισ. (αντί 18,5 δισ. χωρίς επιμήκυνση) και τη μείωση των δαπανών για συντάξεις μισθούς και επιδόματα στα 6,5 δισ. ευρώ (αντί ποσοστού ίσου με τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των πρωτογενών δαπανών).
«Υπ' αριθμόν ένα στόχος των αποκρατικοποιήσεων είναι η χαλάρωση της θηλιάς του δημοσίου χρέους. Η επιτυχία του προγράμματος αναμένεται να εξασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας, να δώσει ταυτόχρονα αναπτυξιακή ώθηση και να αναδείξουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα κυρίως στα λιμάνια», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας.
«Το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν διασφαλίζει δημόσιο συμφέρον, όπως απέδειξε η κρίση στις ΗΠΑ. Το Δημόσιο αποξενώνεται από την περιουσία του όταν την αφήνει να ρημάζει και να γίνεται αντικείμενο καταπατήσεων» σημείωσε.
Πάντως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι όπου κριθεί αναγκαίο, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει εποπτεία.
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι πόροι από τις αποκρατικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.
«Η επιτυχία του προγράμματος θα δημιουργήσει αναπτυξιακή ώθηση και θα δώσει την δυνατότητα ανάδειξης συγκριτικών πλεονεκτημάτων -κυρίως στα λιμάνια. Η διαφάνεια δεν πρόκειται να παρακαμφθεί, καθώς θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση του ΤΑΙΠΕΔ να ενημερώνει τη Βουλή.
» Το Δημόσιο επιβάλλεται να αναζητήσει νέους πόρους εσόδων. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο, να πάψει να είναι μονόδρομος η άντληση εσόδων από μισθούς και συντάξεις» σημείωσε.
Κριτική από τα κόμματα 
«Η δήθεν υποχώρηση της τρόικας στα εργασιακά είναι ένα χοντρό παραμύθι της κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών, αφού με τον δήθεν συμβιβασμό για τις αποζημιώσεις απολύσεων, οι απολύσεις εργαζομένων θα γίνουν ακόμα πιο εύκολες και ακόμα πιο φτηνές για τους εργοδότες και η πρωτοφανώς υψηλή ανεργία θα εκτιναχτεί ακόμα περισσότερο» σχολίασε ο Δ.Στρατούλης απότο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Στρατούλης επιτέθηκε και στη ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι «παίζει πολιτικό θέατρο για τα εργασιακά, γιατί δεν λέει όλη την αλήθεια, ότι δηλαδή ήδη έχει συμφωνήσει αφενός ο κατώτερος μισθός να καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας και όχι με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ εργατικών και εργοδοτικών φορέων και αφετέρου να μειωθούν κατά 5% οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που θα οδηγήσει σε οριστική κατάρρευση τα έσοδα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.»
Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν τη ναυαρχίδα της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας και είναι καίριο στοιχείο και των δύο Μνημονίων, επεσήμανε η Αλέκα Παπαρήγα.

Η γγ του ΚΚΕ είπε ακόμα ότι οι αποκρατικοποιήσεις όπως και οι ανατροπές στο χώρο της αγοράς εργασίας, συνδέονται με τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης και την ανάγκη συσσώρευσης κεφαλαίων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου