Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αρνείται ενοχή ο Κάρατζιτς, λέγοντας πως έκανε «το παν για να αποφευχθεί ο πόλεμος»

Υπεράσπιση ενώπιον της Χάγης

Αρνείται ενοχή ο Κάρατζιτς, λέγοντας πως έκανε «το παν για να αποφευχθεί ο πόλεμος»

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Χάγη
Υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά θα έπρεπε να λαμβάνει «επαίνους για το ότι έγιναν τα πάντα για να αποφευχθεί ο πόλεμος» ξεκίνησε την υπεράσπισή του ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης την Τρίτη, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Κάρατζιτς είναι ένας εκ των τριών Σέρβων ηγετών που οδηγήθηκαν στη Χάγη για τον αιματηρό πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας -η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς ξεκίνησε φέτος ενώ ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέθανε το 2006 χωρίς να ολοκληρωθεί η δίκη του.

Η εισαγγελία επιρρίπτει στον Κάρατζιτς ευθύνη κυρίως για τους βομβαρδισμούς στο Σαράγεβο αλλά και κεντρικό ρόλο στην σφάγη της Σρεμπρένιτσα.

«Αντί να κατηγορούμαι, θα έπρεπε να λάβω επαίνους για όλα τα καλά που έχω κάνει» είπε την Τρίτη στο Δικαστήριο ο Κάρατζιτς, αρνούμενος την ενοχή του. «Έκανα κάθε τι ανθρωπίνως δυνατόν να αποφευχθεί ο πόλεμος και πέτυχα στο να μειώσω τα βάσανα για όλους τους αμάχους» είπε.

«Προχώρησα αρκετές φορές σε μονομερή παύση πυρός και σταμάτησα πολλές φορές τον στρατό μας ενώ ήταν κοντά στη νίκη» υποστήριξε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου