Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

«Η δική μου Γερμανία» μέσα από τα μάτια 50 μεταναστών και της Deutsche Welle


Τουρκικής καταγωγής μαθήτρια μαθαίνει να γράφει στα γερμανικά την «ενσωμάτωση»



Τουρκικής καταγωγής μαθήτρια μαθαίνει να γράφει στα γερμανικά την «ενσωμάτωση»   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βερολίνο, Γερμανία
Τις ιστορίες δεκάδων μεταναστών στη Γερμανία –νεότεροι και παλιότεροι, εργάτες, επαγγελματίες ή επιστήμονες– αναδεικνύει σε αφιέρωμά της η Deutsche Welle σε μια προσπάθεια να καταρριφθούν πολλά από τα στερεότυπα που τους συνοδεύουν ακόμα και σήμερα.

Σχεδόν τον ένα πέμπτο των 80 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας είναι μετανάστες, κυρίως από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Οι ιστορίες τους είναι διαφορετικές, τα κίνητρα, τα αίτια και οι φιλοδοξίες διαφέρουν, όλοι όμως συνέκλιναν προς μία χώρα που είτε ζήτησε άφθονα εργατικά χέρια για την ανοικοδόμησή της (χάρη και σε αυτά αναπτύχθηκε) είτε κάλεσε και προσέλκυσε ταλαντούχους ανθρώπους για να δημιουργήσουν σ’αυτήν.

Η εικόνα των μεταναστών όμως είναι ακόμη γεμάτη στερεότυπα, σημειώνει η Deutsche Welle: ο μανάβης, ο εστιάτορας και η καθαρίστρια. Υπάρχουν όμως και «επιτυχημένοι επιχειρηματίες, επιφανείς επιστήμονες και δημιουργικά μυαλά» των οποίων η ιστορία της επιτυχίας είναι και η ιστορία της ένταξής τους στη νέα πατρίδα.

Το αφιέρωμα παρουσιάζει 50 πορτρέτα επιτυχημένων μεταναστών, τους λόγους που τους έφεραν από τις πατρίδες του ως εκεί· τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες· τις συμβουλές για όσους τυχόν θέλουν να τους ακολουθήσουν· και την αποτίμηση που κάνουν οι ίδιοι για το ταξίδι.

Χωρίς τα 15,7 εκατομμύρια των μεταναστών (από αυτούς τα 7 εκατομμύρια δεν έχουν γερμανικό διαβατήριο), αν δηλαδή όλοι αποφάσιζαν να φύγουν από τη χώρα, όλοι οι τομείς της οικονομίας θα πλήγονταν σοβαρά με τις αντίστοιχες συνέπειες. Σοβαρές θα ήταν και οι επιπτώσεις και στην κοινωνία, αφού θα έλειπαν από τη χώρα, οι «πινελιές» πολυπολιτισμικότητας στη καθημερινότητα που οφείλονται στους μετανάστες.

Η Deutsche Welle παρακολουθεί την εξέλιξη του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη Γερμανία και τις γνώμες των Γερμανών για τους μετανάστες, παλιότερους και νεότερους, και ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στη χώρα προσωρινά ή σε μονιμότερη βάση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου