Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Κρίσιμη εβδομάδα για την εκταμίευση της δόσης και την επιμήκυνση



Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το κόστος της διετούς παράτασης είναι μεταξύ 20 και 30 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το κόστος της διετούς παράτασης είναι μεταξύ 20 και 30 δισ. ευρώ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και η διετής επιμήκυνση του Μνημονίου θα τεθούν επί τάπητος αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση του Euro Working Group τη Δευτέρα και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τετάρτη.

«Η συζήτηση επικεντρώνεται στην παράταση της διορίας, αλλά το πρώτο στάδιο είναι η επιβεβαίωση από την τρόικα ότι η δόση της βοήθειας μπορεί να καταβληθεί», σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές.

Εν τω μεταξύ, η πορεία της υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων συζητήθηκε στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Η τρόικα επιμένει να μην δέχεται αλλαγές σε τρία σημεία που αφορούν τα εργασιακά, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ όπως ακόμη έγινε γνωστό, η κατάθεση του νομοσχεδίου «θα γίνει σύντομα» (σύμφωνα με πληροφορίες στις 5 Νοεμβρίου) καθώς ο συντονισμός για τα προαπαιτούμενα έχει ολοκληρωθεί.

Ο Γ.Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, τόνισε η τρόικα παραμένει ανυποχώρητη σε τρία σημεία: το 10% του οικογενειακού επιδόματος, την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και την κύρωση από τη Βουλή των ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως άφησε να εννοηθεί δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, κατά την τρόικα το πρώτο ζήτημα είναι ήδη νομοθετημένο ενώ το δεύτερο, επίσης κατά την τρόικα, δεν ισχύει σχεδόν πουθενά.

Υπό αυτό το πρίσμα, ερωτηθείς σχετικά ο υποουργός είπε ότι τα εργασιακά είναι θέμα τρόικας και δεν θα συζητηθεί στο Euro Working Group της Δευτέρας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στις 5 Νοεμβρίου και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις 7 Νοεμβρίου, πιθανόν ως ένα άρθρο. Στόχος είναι ως 12 Νεομβρίου, στη συνεδρίαση του Eurogroup, να ολοκληρωθούν όλα τα απαιτούμενα και να συμφωνηθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση του Euro Working Group την περασμένη Πέμπτη, εξετάστηκαν τα θέματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού ύψους τουλάχιστον 16-18 δισ. ευρώ που θα προκύψει από την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016.

Η τεχνική ομάδα που προετοιμάζει τις συνόδους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα.

Το πακέτο των νέων μέτρων θα πρέπει να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνο Τσακλόγλου, ώστε την Τρίτη να κατατεθούν τα μέτρα στη Βουλή (μαζί με τον νέο προϋπολογισό) και την Τετάρτη -ή το αργότερο την Πέμπτη- να μπορεί να συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για να δώσουν την έγκρισή τους.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το κόστος της διετούς παράτασης είναι μεταξύ 20 και 30 δισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου