Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στην Συρία

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στην Συρία







Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο νότιο τμήμα της Δαμασκού είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Η (. . .) έκρηξη που προκάλεσε το αυτοκίνητο-βόμβα στη Νταφ αλ Σοκ έκανε μάρτυρες έξι πολίτες ενώ 20 τραυματίστηκαν», ανέφερε η τηλεόραση.

Νωρίτερα, οι αντιμαχόμενοι αλληλοκατηγορήθηκαν για τους θανάτους τουλάχιστον 25 ανθρώπων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην πόλη Ντούμα, κοντά στην Δαμασκό, με δηλώσεις ακτιβιστών και κυβερνητικές ανακοινώσεις που μεταδόθηκαν από κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Έγινε μια φρικτή σφαγή στην Ντούμα», ανέφεραν αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές σε ανακοίνωσή τους. «Πάνω από 20 πολίτες σφαγιάστηκαν από Σαμπίχα (φιλοκυβερνητικούς παραστρατιωτικούς) που επάνδρωναν ένα σημείο ελέγχου και κατόπιν έκαναν έφοδο σε μια κοντινή πολυκατοικία». Αντίθετα, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση «τρομοκρατών, μελών της λεγόμενης Λίουα αλ Ισλάμ». Τα κρατικά ΜΜΕ στη Συρία θεωρούν όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης «τρομοκράτες».

Παράλληλα η συριακή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομές στο βόρειο τμήμα της χώρας. Συνολικά ως νωρίτερα το απόγευμα 63 άνθρωποι -43 πολίτες, περιλαμβανομένων παιδιών, 13 στρατιώτες και 7 αντάρτες- είχαν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νωρίτερα ο διεθνής διαμεσολαβητής για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι ανακοίνωσε στο Κάιρο ότι απέσπασε τη συμφωνία του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ οι κυβερνητικές δυνάμεις να κηρύξουν εκεχειρία για την μουσουλμανική εορτή Έιντ αλ Άντχα, από την 26η ως την 29η Οκτωβρίου.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Μπραχίμι χαρακτήρισε την εκεχειρία ένα «μικρό βήμα», ενώ προειδοποίησε πως μια νέα επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία θα συμπαρέσυρε και τις άλλες χώρες τις περιοχής στον πόλεμο.

Ο Μπραχίμι "δεν είναι σίγουρος" ότι η πιθανολογούμενη κατάπαυση του πυρός στη Συρία θα τηρηθεί και ζήτησε ισχυρή στήριξη από τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας επέκτασης της σύγκρουσης, όπως δήλωσαν διπλωμάτες. Αυτή η εκεχειρία θα είναι ένα "μικρό βήμα" που μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα ενός πολιτικού διαλόγου και την καλύτερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, εκτίμησε ενημερώνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η δυσπιστία μεταξύ των δύο πλευρών στη Συρία είναι τέτοια που ο Μπραχίμι είπε "ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η εκεχειρία θα τηρηθεί", δήλωσε ένας διπλωμάτης που ήταν παρών σήμερα στον απολογισμό που έγινε από τον διαμεσολαβητή μέσω τηλεδιάσκεψης στους πρεσβευτές των 15 χωρών του Συμβουλίου.

Ο ίδιος ζήτησε μια "ισχυρή και ομόφωνη υποστήριξη" από το Συμβούλιο στις προσπάθειες του για διαμεσολάβηση, προειδοποιώντας ότι "μια νέα αποτυχία (του Συμβουλίου) θα προκαλέσει μια κλιμάκωση και επέκταση της σύγκρουσης σε άλλες γειτονικές χώρες", πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ο Μπραχίμι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες ανταλλαγές πυρών όλμων μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας.

Από την πλευρά του το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία του διεθνούς μεσολαβητή Λάκνταρ Μπραχίμι και ζήτησε από "όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και ειδικότερα από τη συριακή κυβέρνηση, να ανταποκριθούν θετικά". Σε μια δήλωσή του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 μέλη του καλούν επίσης "όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να διευκολύνουν την εφαρμογή" της εκεχειρίας αυτής. Το Συμβούλιο ζητεί επίσης από την κυβέρνηση της Δαμασκού να επιτρέψει να εισέλθει "άμεσα και απρόσκοπτα" η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία, και από όλα τα μέρη της σύγκρουσης να διευκολύνουν τη διανομή της.

Η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ανακοινώσει την οριστική της «απόφαση» κατόπιν εξέτασης του θέματος από το στρατό, κάτι που θα γίνει «αύριο». Από μέρους των ανταρτών, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανέφερε ότι εάν οι κρατικές δυνάμεις εφαρμόσουν εκεχειρία θα την τηρήσει, αλλά η αλ Νούσρα, μια ισλαμιστική παράταξη η οποία δρα στη Συρία, ανέφερε πως «απορρίπτει» την εκεχειρία, σύμφωνα με την οργάνωση παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE.

Εξάλλου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί στη σύγκρουση που διαρκεί από την 15η Μαρτίου του 2011, όταν ξέσπασε η λαϊκή εξέγερση εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν φτάσει τους 35.000, εκ των οποίων 24.964 είναι πολίτες, 8.767 στρατιώτες και 1.276 λιποτάκτες του στρατού.

Το Παρατηρητήριο θεωρεί πολίτες και τους ανθρώπους που δεν ανήκαν στις τάξεις του στρατού αλλά έχουν πάρει τα όπλα εναντίον του καθεστώτος.

Στον απολογισμό δεν προσμετρώνται οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εξαφανιστεί, ούτε οι απώλειες των "Σαμπίχα", των παραστρατιωτικού χαρακτήρα πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για καμία παροχή από τις ΗΠΑ πυραύλων Stinger στις δυνάμεις των Σύρων ανταρτών, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι αντάρτες της Συρίας έχουν στην κατοχή τους τέτοιους αμερικανικής κατασκευής πυραύλους εδάφους-αέρος. Απαντώντας σε ερώτηση για τις πληροφορίες αυτές, ο Πανέτα αρνήθηκε να σχολιάσει και περιορίστηκε στην εξής δήλωση: "Δεν γνωρίζω τι είναι αυτές οι πληροφορίες-και βεβαίως δεν γνωρίζω να παρέχουμε οποιουσδήποτε τέτοιους πυραύλους σε αυτήν την περιοχή".

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, δήλωσε ότι ο στρατός της Ρωσίας ενημερώθηκε ότι οι ανταρτικές δυνάμεις στην Συρία "έχουν εκτοξευτές φορητών πυραύλων διαφόρων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικής κατασκευής Stingers". "Ακόμη μένει να διευκρινιστεί ποιος τους προμήθευσε", μετέδωσε το Ίντερφαξ, επικαλούμενο τις δηλώσεις του στρατηγού.

Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι οι αντάρτες έχουν εξασφαλίσει αμερικανικής κατασκευής Stinger. Οι πύραυλοι αυτοί θα βοηθούσαν τους αντάρτες στην κατάρριψη πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, τα οποία βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές στις οποίες κρύβονται οι αντικαθεστωτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου