Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Σύγκλιση απόψεων τρόικας - υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα του 2013



Ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σύγκλιση απόψεων για τις πρόσθετες παρεμβάσεις το 2013 καταγράφεται μεταξύ της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά την πρωινή συνάντηση (11.00) του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Η υπαναχώρηση ήλθε από την ελληνική πλευρά η οποία δέχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες να περικόψει πρόσθετα τις υψηλές συντάξεις και να συμπεριλάβει στις μειώσεις τους συνταξιούχους του ΟΓΑ προκειμένου να εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.
Οι πιέσεις της τρόικας για «εμπροσθοβαρές» πακέτο με τα περισσότερα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται στο 2013, οδηγούν το οικονομικό επιτελείο να προσδιορίσει για το 2013 μέτρα 9 δισ. ευρώ, αντί 7,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό πακέτο και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν χθες ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτή η ενίσχυση του πακέτου εξετάζονται μεγαλύτερες περικοπές στις υψηλές συντάξεις σε σχέση με αυτές που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί (1.000-1.500 ευρώ 2%, 1.500-2.000 ευρώ
5% και πάνω από 2.000 ευρώ 10%). Συγκεκριμένα, για το κλιμάκιο των συντάξεων πάνω από 2.000 ευρώ εξετάζεται να γίνουν περικοπές 15%. Ακόμη, εξετάζεται καταργηθεί τελικά το δώρο και από τις συντάξεις του ΟΓΑ. Ενδεχομένως, όμως, να διατηρηθούν τα 30 ευρώ που επρόκειτο να περικοπούν από τις εν λόγω συντάξεις.
Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένουν η αποκρυστάλλωση των δημοσιονομικών μέτρων για το 2014, τα διαρθρωτικά μέτρα που θα αποτελέσουν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης και το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού.
Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα προσέλθει η κυβέρνηση με μια συμφωνία για τα μέτρα του 2013 τουλάχιστον, ώστε να υπάρξει μια θετική δήλωση των υπουργών Οικονομικών. Στην Κυβέρνηση εκτιμούν πως έως το τέλος Οκτωβρίου θα υπάρξει μία θετική απόφαση για την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και ότι μέσα στο Νοέμβριο θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου