Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Οκτώβριος: Ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού



Ο μήνας Οκτώβριος έχει θεσπιστεί παγκοσμίως ως ο μήνας της ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, ο οποίος είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου που πλήττει τις γυναίκες. Οι στατιστικές μελέτες δείχνουν πως περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ 90.000 γυναίκες χάνουν τη μάχη για τη ζωή εξαιτίας της νόσου. Στην Ελλάδα, περίπου 4.500 γυναίκες το χρόνο νοσούν από καρκίνο του μαστού, με τους θανάτους να ανέρχονται σε 1.600 ετησίως.
Ο καλύτερος τρόπος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η ψηλάφηση μια φορά το μήνα και η μαστογραφία η οποία θα πρέπει να ξεκινά σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό μεταξύ 35 και 40 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Αν η διάγνωση του καρκίνου γίνει αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, ένα ποσοστό 95% των ασθενών ξεπερνούν το πενταετές προσδόκιμο ζωής. Δυστυχώς, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη διάγνωση και τη θεραπεία, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων σχετιζόμενων με τον καρκίνο στις γυναίκες και την τρίτη αιτία θανάτου γενικά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το πιο αποθαρρυντικό στοιχείο είναι πως στην Ελλάδα οι γυναίκες δεν είναι επαρκώς ενημερωμένες για τη νόσο και για αυτό το λόγο η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα η νόσος να ελέγχεται πιο δύσκολα και οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο καρκίνος στους γειτονικούς ιστούς και λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματος να είναι εξαιρετικά μεγάλες. Τα όργανα που προσβάλλονται συχνότερα από μετάσταση του καρκίνου είναι τα οστά (συνήθως το πρώτο σημείο μετάστασης), το ήπαρ, ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες. Σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία έχει ως στόχο την ανακούφιση της ασθενούς από τα συμπτώματα, την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου και την παράταση της ζωής. Περίπου 50% των ασθενών στις οποίες δεν γίνεται έγκαιρη διάγνωση αναπτύσσουν μεταστατικό καρκίνο του μαστού και ο μέσος χρόνος επιβίωσής τους είναι 18 έως 30 μήνες.
Κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.
newsblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου