Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Δεν εξετάζουμε σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι



Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου αναμένονται οι αποφάσεις για την Ελλάδα, όπως γίνεται γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές, την ίδια ώρα που οξύνεται η σύγκρουση Ευρώπης - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου αναμένονται οι αποφάσεις για την Ελλάδα, όπως γίνεται γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές, την ίδια ώρα που οξύνεται η σύγκρουση Ευρώπης - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος   (Φωτογραφία:  ICON )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Δεν προβλέπεται αναδιάρθρωση κανενός χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων στα σενάρια που επεξεργάζονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, είπε στο Reuters την Παρασκευή ανώτατος αξιωματούχος από χώρα της Ευρωζώνης.

«Δεν υπάρχει σε κανένα από τα σενάριά μας η αναδιάρθρωση οποιουδήποτε χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων», φέρεται να είπε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι είχαν πει ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένονται μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης-19ης Οκτωβρίου, καθώς μέχρι τότε δεν θα έχει συνταχθεί η έκθεση της τρόικας για την πορεία του Μνημονίου.

«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε ο αξιωματούχος, με γνώση των προετοιμασιών για τις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απέκλεισε το ενδεχόμενο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που κατέχει η ευρωτράπεζα (δηλαδή να παραταθεί η διάρκεια αποπληρωμής των ομολόγων), σημειώνοντας ότι αυτό θα αποτελούσε «νομισματική χρηματοδότηση».

Πάντως, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αναφέρθηκε ανοικτά στο θέμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, λέγοντας ότι μπορεί να βοηθήσει εάν αποδεχθεί χαμηλότερα επιτόκια η εάν εγκρίνει τη μετακύλισή τους όταν αυτά λήξουν.

Κόντρα Ευρώπης - ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως και οι ομόλογοί τους στην Αθήνα, αναφέρουν ότι οι διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Η Ελλάδα πάλι στο προσκήνιο», σημειώνει ότι το ΔΝΤ είναι πολύ απαισιόδοξο για το αν η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει εκεί που απέτυχε η προκάτοχός της, δηλαδή στην ταχεία και πλήρη εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να επιστρέψει η χώρα στην οικονομική ανάπτυξη. Η στάση του ΔΝΤ έχει προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της τρόικας των διεθνών δανειστών, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Οι πιστωτές από την ΕΕ, σημειώνουν οι Financial Times, θεωρούν ότι η νέα ελληνική ομάδα, που περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έχει δείξει αξιόπιστη θέληση για να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα προβλήματα της χώρας.

«Το ΔΝΤ δείχνει τον μεγαλύτερο σκεπτικισμό για την ικανότητα των Ελλήνων να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχους της ΕΕ, προσθέτοντας: «Ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας θέλουν να κάνουν τα σωστά, αλλά υποφέρουν από μία τρομακτική κληρονομιά και ένα πολύ κακό παρόν».

Η απαισιοδοξία του ΔΝΤ έχει άμεση επίπτωση στην αναθεώρηση του προγράμματος (για την Ελλάδα), δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ.

Αν δεν επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα του νέου γύρου των μεταρρυθμίσεων που θα προωθηθούν, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να μειώσει αρκετά γρήγορα το επίπεδο του χρέους της για να καταστεί «βιώσιμο» μακροπρόθεσμα, χωρίς οι πιστωτές να πάρουν δραστικά μέτρα, όπως το να αποδεχθούν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου