Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την απαγόρευση των συναθροίσεων



  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Την αντίδραση των κομμάτων προκάλεσε η απόφαση της αστυνομίας για απαγόρευση συναθροίσεων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης της Αθήνας στο πλαίσιο της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα.

Αποστάσεις από την απόφαση έλαβαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Φόβο για αντίστροφα αποτελέσματα που ενδεχομένως θα αποφέρει η σχεδόν γενική και απόλυτη απαγόρευση των συγκεντρώσεων την Τρίτη, εξέφρασε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μια δημοκρατική, ευνομούμενη, ανεκτική και πολυφωνική κοινωνία, που διεκδικεί την ισότιμη θέση της μέσα στην Ευρώπη.

«Η απαγόρευση θα χρησιμοποιηθεί από κάποιους ως πρόσχημα για εκδηλώσεις που υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας και εμφανίζει την επίσκεψη αυτή ως ζήτημα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ενώ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιαστεί με ενιαίο και πειστικό τρόπο το ελληνικό ζήτημα και η εθνική γραμμή για την ανάγκη να υπάρξει το ταχύτερο μια ολοκληρωμένη συμφωνία για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση», σημειώνει η κ. Γεννηματά.

Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι η ανακοίνωση τύπου της ΓΑΔΑ «δεν συνιστά ψύχραιμη στάση απέναντι σε λαϊκές διαμαρτυρίες επειδή δίνει την εντύπωση γενικευμένης απαγόρευσης συναθροίσεων». Η ΔΗΜΑΡ προστίθεται στο σχόλιο, «απαιτεί σοβαρότητα και σύνεση από όλες τις πλευρές».

Το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,τ ο οποίο συνήλθε εκτάκτως εν όψει της συγκέντρωσης της Τρίτης σχολίασε: «Η σπουδή της κυβέρνησης να ξεθάψει ένα χουντικό νομοθετικό διάταγμα περί απαγόρευσης συναθροίσεων, να κλείσει τους σταθμούς του μετρό και να δημιουργήσει κλίμα φόβου, αποδεικνύει πόσο η ίδια τρέμει τη μαζική παρουσία του λαού. Ο λαός μας δε θα φοβηθεί, θα τους φοβίσει».

«Η μαζική και ειρηνική του συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, θα αποτελέσει ένα ζωντανό δημοψήφισμα ενάντια στην πολιτική της λιτότητας. Ένα ξεκάθαρο όχι στα νέα βάρβαρα μέτρα. Ένα μήνυμα λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας που θα σταλεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από την γερμανική πρεσβεία και επίδοση ψηφίσματος -αλλά ο χώρος περιλαμβάνεται στις περιοχές που θα αποκλειστούν- ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός στις 5 το απόγευμα. Το πρωί θα συνεδριάσουν εκτάκτως η ΚΟ και η Διοικούσα Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου.

«Μετά την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική «απόφαση» που εξέδωσε η ΓΑΔΑ για την απαγόρευση των συναθροίσεων στο κέντρο της Αθήνας, απόφαση που παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε συνθήκες δημοκρατικής εκτροπής, το σημείο προσυγκέντρωσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων μεταφέρεται στους Στύλους Ολυμπίου Διός», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος, η οποία καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση το Ψήφισμά μας θα επιδοθεί στη Γερμανική Πρεσβεία».

Σύμφωνα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ανεξαρτήτως των προθέσεων «του εμπνευστή αυτής της προκλητικής πρωτοβουλίας, το αποτέλεσμα είναι να παγιώνεται οριστικά η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση παίρνει διαζύγιο από τον ελληνικό λαό, αγνοεί και περιφρονεί τα συναισθήματα και τις απόψεις του και επιλέγει την ολομέτωπη αντιπαράθεση και τη φίμωσή του».

Καταγγελία στην επίδειξη πυγμής εναντίον του λαού από την κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κάνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή της ανακοινώσεις της ΓΑΔΑ για τα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου την Τρίτη στην Αθήνα.
«Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι με τον εντεινόμενο αυταρχισμό του κράτους και των μηχανισμών του θα κάμψουν τη δίκαιη λαϊκή οργή. Τα μέτρα αστυνομοκρατίας ενόψει της επίσκεψης Μέρκελ πρέπει να πάρουν την απαιτούμενη απάντηση με τη συμμετοχή χιλιάδων και χιλιάδων στις ταξικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που χτυπάνε στην καρδιά την αντιλαϊκή πολιτική», αναφέρουν από τον Περισσό.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι σχολίασαν: «H απολυταρχικού τύπου ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την αυριανή απαγόρευση διαδηλώσεων σε συγκεκριμένη ακτίνα της πρωτεύουσας δεν αποτελεί έκπληξη μετά από τις συνεχόμενες παραβάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών που έχουμε βιώσει τις τελευταίες μέρες. Το αποτέλεσμα θα είναι η "ανεξάρτητη" περιοχή της πρωτεύουσας να γεμίσει από την οργή των καταπιεσμένων πολιτών. Η καταχρηστική, παράλογη και επικίνδυνη ως προς τα πιθανά αποτελέσματα της απαγόρευση θα φέρει προ των ευθυνών τους τους πολιτικούς υπευθύνους και τα όργανα τους».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου