Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Οβίδα από τη Συρία σκότωσε πενταμελή οικογένεια στην Τουρκία



Πυκνοί καπνοί στην κωμόπολη Ακτσάκαλε που επλήγη από βλήμα όλμου
Πυκνοί καπνοί στην κωμόπολη Ακτσάκαλε που επλήγη από βλήμα όλμου   (Φωτογραφία:  Reuters )
Ακτσάκαλε, Τουρκία
Στο «κόκκινο» επιστρέφει η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μετά το θάνατο πέντε ανθρώπων, μίας μητέρας και των παιδιών της, από οβίδα που εκτοξεύτηκε από το συριακό έδαφος και έπληξε κατοικία στη μεθοριακή κωμόπολη Ακτσάκαλε στη νοτιοανατολική Τουρκία. Στρατιωτικές μονάδες κατευθύνονται στην περιοχή, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη κορυφής υπό τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε την Άγκυρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις. Ανάλογη τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και τον διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία Λακχντάρ Μπραχίμι.

Η επαρχιακή κωμόπολη Ακτσάκαλε πλήττεται τακτικά το τελευταίο διάστημα από αδέσποτες σφαίρες και οβίδες που εκτοξεύονται στις μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Μπασάρ αλ- Άσαντ και των Σύρων αντικαθεστωτικών κοντά στη μεθόριο, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν θύματα.

Στην περιοχή κατευθύνονται τουρκικές στρατιωτικές μονάδες, όπως αναφέρει στο δικτυακό της τόπο η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Ταυτόχρονα, έχει συγκληθεί σύσκεψη σε επίπεδο κορυφής υπό τον Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή του Αχμέτ Νταβούτογλου και αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, προκειμένου να εξεταστεί η απάντηση της Άγκυρας στο επεισόδιο.

Για «πολύ σοβαρό επεισόδιο που ξεπερνά τα όρια» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, λέγοντας ότι η Συρία πρέπει να λογοδοτήσει και να δοθεί απάντηση στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.

Η οβίδα έπληξε σπίτι σε κατοικημένη περιοχή και σκοτώθηκαν μία μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος της Ακτσάκαλε, Αμπντουλχακίμ Αϊχάν, στο CNN Turk. «Μια γυναίκα διαμελίστηκε από την έκρηξη μπροστά στα μάτια μου. Υπάρχουν κι άλλοι νεκροί και τραυματίες, μεταξύ των οποίων παιδιά» δήλωσε ένας κάτοικος της Ακτσάκαλε.

Τουλάχιστον άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο -οι τρεις εκ των οποίων είναι αξιωματικοί της αστυνομίας.

Πρόκειται για το σοβαρότερο επεισόδιο που σημειώνεται μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μετά την κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από συριακό πύραυλο τον περασμένο Ιούνιο.

Στο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε την Τουρκία να κρατήσει ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τη Συρία προς αποφυγή περαιτέρω έντασης ως αποτέλεσμα του επεισοδίου, όπως επισημάνθηκε σε σχετική ενημέρωση εκπροσώπου του ΟΗΕ προς τον Τύπο.

Τον περασμένο Απρίλιο η Τουρκία ενημέρωσε επίσημα τα Ηνωμένα Έθνη για επεισόδιο κατά το οποίο πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένων δύο Τούρκων αξιωματούχων, όταν χτυπήθηκε από πυρά προσφυγικός καταυλισμός στο Κιλίς, πιο δυτικά στη μεθόριο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου