Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Εύσημα στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τα μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης



Η Σουηδή Σεσίλια Μάλμστρομ είναι επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Η Σουηδή Σεσίλια Μάλμστρομ είναι επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αλεξανδρούπολη
Εύσημα στις ελληνικές Αρχές για την πολιτική αντιμετώπισης και διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης, παρά τη μεγάλη πίεση που δέχεται η χώρα από τις εισροές, απέδωσε από τη Θράκη η Ευρωπαία επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ.

Η επίτροπος επισκέφθηκε και μίλησε με τους μετανάστες στα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών και Κέντρα Πρώτης Υποδοχής σε Κομοτηνή και Βένα Ροδόπης. Όπως επισήμανε, είναι όντως μια πολύ δύσκολη κατάσταση που μας επηρεάζει όλουςι. «Πρέπει να είσαι από πέτρα για να μην επηρεαστείς» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μάλμστρομ.

Τόνισε, πάντως, ότι πρέπει να λειτουργήσει υπηρεσία ασύλου για όσους μετανάστες θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» για τη μετανάστευση, η επίτροπος είπε ότι, λόγω της μη συμφωνίας άλλων κρατών-μελών, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση. Γίνονται όμως συζητήσεις προκειμένου να δίδεται βοήθεια σε όποια χώρα έχει πρόβλημα, ώστε το όλο ζήτημα να αντιμετωπίζεται εκ των προτέρων.

Χαρακτήρισε δε την Τουρκία «κλειδί» για την συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

Την επίτροπο συνόδευσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με τον κ. Καρβούνη, υπάρχουν τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία τα οποία χρηματοδοτούν τη Ελλάδα για το άσυλο, τις συνθήκες διαβίωσης, τη φύλαξη των συνόρων και τον επαναπατρισμό. Από το 2007 έως σήμερα, τα κονδύλια έχουν ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ.

Πρώτος σταθμός της ήταν το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, όπου σήμερα φιλοξενούνται 600 περίπου παράνομοι μετανάστες και στη συνέχεια το κέντρο φιλοξενίας Βένας, όπου υπάρχουν 112 άτομα.

Η περιοδεία της κ. Μαλμστρομ στη Θράκη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο σταθμό Συνοριοφυλακής και στο επιχειρησιακό κέντρο του Frondex, στις Φέρες και στον Πόρο.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η εισροή παράνομων μεταναστών έχει μειωθεί κατά 91% στην περιοχή του Έβρου. Από τις 4 Αυγούστου έως 6 Οκτωβρίου, με την εφαρμογή της επιχείρησης «Ασπίδα», έχουν συλληφθεί 1.338 αλλοδαποί, έναντι 14.724 το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Από τις 4 Αυγούστου έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, οι οποίοι αποσπάστηκαν από τον Έβρο και άλλες περιοχές για να λάβουν μέρος στην επιχείρηση «Ασπίδα».

Στην προσπάθειά τους συνεπικουρούνται από περίπου 80 αξιωματούχους και στελέχη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων (FRONTEX), που έχουν το επιχειρησιακό τους κέντρο στην περιοχή των Φερών.

Τα συμπεράσματα της επίσκεψης της επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ αναμένεται να συζητηθούν αύριο το πρωί σε σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου