Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

«Δύσκολη η συζήτηση» στο Eurogroup, αγώνας δρόμου για τη δόση το Νοέμβριο



Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Η συζήτηση ήταν δύσκολη. Η τρόικα ήταν θετική, αλλά ορισμένα κράτη-μέλη ήταν πολύ σκληρά στη θέση τους. Υπάρχει ζωντανή ελπίδα, αλλά πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε την εκταμίευση το Νοέμβριο», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών από το Λουξεμβούργο, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup καταδείχθηκε πως οι αποφάσεις για τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα του χρέους και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού σε περίπτωση διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικα για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.

Εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις αλλά και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για να τεθεί ξανά το πρόγραμμα σε τροχιά, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι το Eurogroup ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και δήλωσε «ευτυχής» διαπιστώνοντας ότι έχει σημειωθεί «ουσιώδης πρόοδος». Προέτρεψε δε σε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων «το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης, και μάλιστα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 Οκτωβρίου, θα πρέπει να υπάρξει «πλήρης δέσμευση» από ελληνικής πλευράς για την εφαρμογή των λεγόμενων προαπαιτούμενων ενεργειών.

Το Eurogroup θα παρακολουθεί στενά τις συζητήσεις ελληνικής κυβέρνησης – τρόικας, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι είναι σαφές ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα σε όλα τα μέτωπα. Η τρόικα, πρόσθεσε, θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Η κ. Λαγκάρντ δεν θέλησε να μπει σε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν έπεσαν νούμερα στο τραπέζι «γιατί όλα τα στοιχεία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα».

Για πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα μίλησε και ο επίτροπος Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή, από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να υπάρξει σύντομα επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Σε ερώτηση για τη δήλωση Έλληνα αξιωματούχου περί «δύσκολων διαπραγματεύσεων» λόγω της στάσης που τηρούν ορισμένες χώρες του Βορρά, αλλά και για το εάν υπάρχει διαφορά στη συμπεριφορά του κλιμακίου της τρόικα και των πολιτικών της προϊσταμένων, η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι πάντοτε αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει ασυνέπεια ανάμεσα στη συμπεριφορά της ομάδας του Ταμείου με την ηγεσία του.

Χωρίς αποφάσεις, η δόση το Νοέμβριο

«Δεν πρέπει να αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα, Θα ενημερωθούμε από τους Ελληνες συναδέλφους μας και από την τρόικα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση» είχε προαναγγείλει, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τη δήλωση περί «ζωντανής ελπίδας» είχε κάνει άλλωστε ο κ. Γιούνκερ, νωρίς το απόγευμα, ερωτηθείς σχετικά με το αν πρόκειται να ληφθεί σύντομα απόφαση για την Ελλάδα. «Η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ» είχε πει χαρακτηριστικά.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγή από την τρόικα, στόχος είναι πλέον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως τις 15 Οκτωβρίου, ώστε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτωβρίου να υπάρχει τουλάχιστον «κάτι θετικό».

Η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί, όμως, στα τέλη του Νοεμβρίου, μετά από νέα συνεδρίαση του Eurogroup, όπως ανέφερε η πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ανάλογες πληροφορίες είχε πριν από λίγες ημέρες το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο η έκθεση της τρόικας δεν θα είναι έτοιμη πριν από 4 - 6 εβδομάδες, κάτι που επίσης παραπέμπει σε εκταμίευση της δόσης στα τέλη Νοεμβρίου.

Το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας έχει μειωθεί μεν, το πακέτο των μέτρων, όμως, δεν έχει κλείσει. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν κλειδώσει ως αυτήν την ώρα δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 9 δισ. ευρώ για το 2013 και εξοικονομήσεις 3,5 δισ. ευρώ για το 2014.

Κυβέρνηση και τρόικα πρέπει να οριστικοποιήσουν το αργότερο έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ, σχετικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές (κυρίως τα εργασιακά) οι οποίες θα αποτελέσουν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά και θέματα σχετικά με την ρήτρα απόκλισης και αντικατάστασης που έχει προκαταρκτικά συμφωνήσει η Ελλάδα με την τρόικα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου