Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, προτείνει ο Γάλλος πρωθυπουργός



Η Ελλάδα πρέπει να έχει τα μέσα και τον χρόνο να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός
Η Ελλάδα πρέπει να έχει τα μέσα και τον χρόνο να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

«Η σταθερότητα της Ευρωζώνης περνάει από τη διάσωση της Ελλάδας και πρέπει να της δώσουμε τα μέσα και τον χρόνο να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, για μία φορολογική μεταρρύθμιση που θα αυξήσει τις εισφορές των πλουσίων. Εάν χρειαστεί περισσότερο χρόνο, γιατί όχι», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Μαρκ Ερό, την ίδια ώρα που εντείνεται η κόντρα τόσο στο εσωτερικό της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ Βερολίνου - ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Όπως, επίσης, πρέπει να βοηθήσουμε την Ισπανία και την Ιταλία για να δανείζονται φθηνότερα στην αγορά», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Progres.

Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει πως είναι ακόμη πρόωρο να συζητείται η παροχή περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για την εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων της, ενώ, στον αντίποδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνει πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σε πάνελ στο πλαίσιο των συναντήσεων ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκιο, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε, έχοντας δίπλα της τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο περιθώριο για να αναπνεύσει.

«Δεδομένης της απουσίας ανάκαμψης, της πίεσης των αγορών, των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί, λίγος χρόνος παραπάνω είναι απαραίτητος» είπε, ενισχύοντας τις ανάλογες αναφορές που είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα, Πέμπτη, για το θέμα.

Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε επέκρινε τη «βιαστική» ευελιξία της κ. Λαγκάρντ, επισημαίνοντας πως εκκρεμεί η αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος.

«Μέχρι να έχουμε την έκθεση της τρόικας, δεν πρέπει να κάνουμε εικασίες», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου