Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Επιμένουν Σόιμπλε και Λαγκάρντ στις θέσεις τους για την Ελλάδα



Σόιμπλε και Λαγκάρντ στο Τόκιο: «Αναγκαίο να δοθεί περισσότερος χρόνος« λέει η διευθύντρια του ΔΝΤ,  «μην προτρέχουμε» λέει το Βερολίνο
Σόιμπλε και Λαγκάρντ στο Τόκιο: «Αναγκαίο να δοθεί περισσότερος χρόνος« λέει η διευθύντρια του ΔΝΤ, «μην προτρέχουμε» λέει το Βερολίνο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Τόκιο
Σταθερή κρατά το Βερολίνο τη θέση του πως είναι ακόμη πρόωρο να συζητείται η παροχή περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για την εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων της, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνει πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα και την Ισπανία εισηγήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σε πάνελ στο πλαίσιο των συναντήσεων ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκιο, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε, έχοντας δίπλα της τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο περιθώριο για να αναπνεύσει.

«Δεδομένης της απουσίας ανάκαμψης, της πίεσης των αγορών, των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί, λίγος χρόνος παραπάνω είναι απαραίτητος» είπε η Λαγκάρντ -ενισχύοντας τις ανάλογες αναφορές που είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα, Πέμπτη, για το θέμα.

Ωστόσο, ο Σόιμπλε επέκρινε, όωπως αναφέρει το Reuters, τη «βιαστική» ευελιξία της Λαγκάρντ, επισημαίνοντας πως εκκρεμεί η αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος.

«Μέχρι να έχουμε την έκθεση της τρόικας, δεν πρέπει να κάνουμε εικασίες» τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Σουλτς: «Να δοθεί χρόνος σε Αθήνα και Μαδρίτη»


Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο αυστριακό ραδιόφωνο ORF, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε πως πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα και την Ισπανία για να βάλουν ξανά σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και όχι να τους επιβληθεί «ένα όργιο λιτότητας».

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως οι δύο χώρες έχουν κυρίως ανάγκη από «μια δέσμευση στο ευρώ, στρατηγικές επενδύσεις, αγώνα κατά της ανεργίας των νέων και... ελπίδα».

Απευθυνόμενος σε αυτούς τους γερμανούς αξιωματούχους που επικρίνουν έντονα τη βοήθεια προς την Ελλάδα, ο Σουλτς υπογράμμισε πως είναι επίσης προς το συμφέρον των πλούσιων χωρών της ΕΕ, όπως η Γερμανία, «να μην δουν να καταρρέουν οι αγορές των εξαγωγών τους».

Όσον αφορά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, ο Σουλτς καταλόγισε «θρασύτητα» στις σκηνές στην Αθήνα με τις σβάστικες. Με την στήριξή της στην Ελλάδα, ανέφερε ο Σουλτς, η Γερμανία έχει «αποδείξει ότι είναι αλληλέγγυα χώρα».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου