Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΚΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα έμμεσα ή άμεσα, δηλώνει ο Μπ.Κερέ



  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Κατηγορηματικά αντίθετος στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt.
 
Το μέλος της ΕΚΤ απέκλεισε την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλώνοντας ότι εάν οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο, θα πρέπει να διασφαλίσουν και τα χρήματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν ξεκαθάρισε σήμερα, Παρασκευή, πως η επέκταση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδος σημαίνει πως θα πρέπει να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας και παρέπεμψε στην έκθεση της τρόικας για τα επόμενα βήματα.
Σημείωσε πάντως πως «δεν είναι δυνατή η επίλυση των κρίσεων μέσω του τυπώματος χρήματος από την ΕΚΤ».
Επιπλέον, ο κ. Κερέ σημειωσε ότι η ΕΚΤ ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της διασφαλίζοντας ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, όταν εκείνες είναι φερέγγυες και μπορούν να προσφέρουν επαρκείς εγγυήσεις. «Θα πρέπει να είναι σαφές ότι η ΕΚΤ δεν χρηματοδοτεί κράτη με την εκτύπωση νέου χρήματος, ούτε απευθείας ούτε έμμεσα», τόνισε .
Αναφερόμενος στην Ισπανία και την Ιταλία, το στέλεχος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από αυτές τις χώρες θα συνδεθεί με αυστηρούς όρους.
«Για μένα προσωπικά είναι σαφές ότι χωρίς κάποια μορφή συμμετοχής του ΔΝΤ δεν θα πρέπει να αγοράσουμε κρατικά ομόλογα από αυτές τις χώρες», είπε, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχει ως πιστωτής, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, «αλλά θα πρέπει από κοινού με την Κομισιόν και την ΕΚΤ να εποπτεύει τα προγράμματα των μεταρρυθμίσεων».


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου